СПОРТЕН МАСАЖ

Защо е спортен масаж?

Много професионални спортисти се нуждаят не само от упражнения, но и от редовен масаж, за да поддържат добра форма и да се придържат към тренировъчната си програма.
Физиологичното въздействие на спортния масаж върху оргнизма не се различава съществено от това на масажа въобще. Организацията, нормативите, устройството на масажните помещения и изискваният към масажиста и масажирания са по-свободни от тези при класическия масаж. При спортистите често се налага масажът да се провежда на стадиона, на ринга и дори в съблекалните.

Каква е разликата от лечебния масаж?

Разликата между спортния масаж и лечебния масаж са обектите за масаж. При лечебния масаж масажираният е болен човек, който се нуждае от точна дозировка и подбор на най-подходящите похвати във връзка със заболяването му. А при спортния масаж – това е спортистът, който се нуждае от масаж съобразно фазата, етапа и задачите на тренировката, състезанието или възстановяването.

Професионалните кинезитерапевти, работещи в студио за масажи, различават спортния масаж отделно от другите видове масажи и не третират по същия начин както с класическите масажни техники.

Техники за спортен масаж

Техниките на спортния масаж, които се прилагат различно преди, след и по време на събитието, се различават в зависимост от вида спорт и съответно най-използваните мускули на тялото. Това е цялостното приложение на множество техники, прилагани с цел да се предотвратят травми преди и по време на спортната активност, да се намали мускулното напрежение, като същевременно се упражнява спортният капацитетът на човека без затруднения, за облекчаване на зоните, където се появява мускулна умора и предотвратяването на такива.

В студиото на Mass Massage специалистите прилагат добре познати техники на спортния масаж. Както при всеки друг масаж, така и при спортния масаж ние в Mass Massage взимаме под внимание и продуктите, които използваме по време на масажа, за да бъдем полезни максимално.

При спортния масаж разтриването се извършва почти едновременно с поглаждането и е надлъжно по мускулите. Омачкването при спортистите обикновено е по-дълбоко от класическия масаж. Изтискването (изцеждането) в спортния масаж се явява като много важен похват, който дава облика на спортния масаж. Представлява дълбоко поглаждане, праволинейно разтриване и омачкване. Изпълнява се винаги по хода на лимфния и венозния кръвоток. Задължително се използва след омачкването – идеята е да се елиминират продуктите на умора. Вибрациите в спортния масаж са с голяма амплитуда и малка честота. Движенията били те активни или пасивни, които се прилагат в спортния масаж представляват неделима част от него и се дават като завършек на масажа. При нужда и желание на клиента в края на процедурата специалистите на Mass Massage биха могли да добавят и техники от постизометрична релаксация (ПИР).

В студиото на Mass Massage целта ни в спортния масаж е да дадем възможност на спортистите да бъдат по-активно и ефективно конкурентоспособни и да използват физическата си способност без затруднения и ограничения.

Ефекти от спортния масаж

Благодарение на масажа, приложен от специалистите в Mass Massage, спортистът ще почувства, че притокът на кръв в тялото му е увеличен, мускулите му са по-гъвкави, мобилността е увеличена и би могъл да продължи със спорта и подготовката си за състезанието безпрепядствано. Един от най-ефективните моменти на спортния масаж е масажът, прилаган по време на тренировки. Прилагането на спортен масаж по време на състезание допринася за успеха на спортиста и помага за премахване на умора и предотвратяване на травми.

В крайна сметка спортният масаж е доста по-различен от класическия масаж и трябва да се прилага само от експерти. Той е незаменим за професионалните спортисти. Дори да сте любител, ще се изненадате колко по-добре от всякога сте се представили в спорта след спортния масаж.

Класификация на Спортния Масаж

I. Тренировчен Масаж

  1. Общ тренировчен Масаж
  2. Частичен тренировчен масаж

II. Предварителен Масаж

  1. Общ предварителен масаж
  2. Предстартов масаж

III. Възстанобителен Масаж

  1. Възстановителен между тренировките – двукратни, трикратни през деня
  2. Възстановителен след тренировъчни занимания – с високо натоварване и различни контроли
  3. Възстановителен след съзтезателен масаж
  4. Възстановителен междуетапен масаж

Общите цели на спортният масаж са:

  • да се подготви спортиста за върхови натоварвания
  • да се премахне умората
  • да се намали напрежението в мускулите
  • да се подобри гъвкавостта на мускулите и сухожилията, за да се избегнат наранявания
  • да премахне дискомфорта и болката

Противопоказания за спортен масаж

  • Повишена телесна температура с неясен произход
  • Възпалителни процеси
  • Инфекциозни кожни заболявания
  • Кръвотечения и кръвоизливи
  • Възпаления на вените и лимфни съдове
  • Голяма психоемоционална превъзбуда
  • Силна физическа умора и изтощение на организма
  • Туморни заболявания

 

ЦЕНИ

60 мин – 80 лева

90 мин – 110 лева