Иглотерапия

Какво представлява Иглотерапията?

Иглотерапията е метод за лечение във физиотерапията и рехабилитацията. Терапията е подходяща за лечение на хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, ограничен обем на движение поради тези заболявания, болки в мускулите, фибромиалгия, крампи, спазми в мускулите, мускулна треска и други. В иглотерапията се използват специални за целта игли, те са стерилни и предназначени за еднократна употреба. Целта на терапията е да се елиминира спазмите в мускулите чрез механично обождане от иглата.

При какви оплаквания се прилага Иглотерапия?

Иглотерапията се прилага при болки във врата, болки в гърба, болки в кръста, ограничение на движението на рамото и болки в рамото, синдром на миофасциална болка, синдром на фибромиалгия, тенис и голфърски лакът, болезнени мускулни спазми; болки, причинени от дълго седене в една и съща позиция (работа на бюро, компютър), постурално нарушение или болка, причинена от мускулно напрежение поради сколиоза; Иглотерапията се прилага при тендинит на ръката, лакътя, рамото и тазобедрената става, спортни травми, посттравматична болка в гръбначния стълб. В зависимост от състоянието на проблемните мускули, може да се направи апликация с една или с няколко игли.

Как се извършва лечението с иглотерапия?

При наличие на мускулни спазми се проявяват тригерните точки, които са силно болезнени. Именно в тези тригерни точки се цели да се поставят специализираните фини игли по време на иглотерапията. По този начин се разнася концентрираната в тригерните точки болка, а след това и отстранява напълно. В зависимост от големината на мускулите, както и тяхното разположение се използват различни по размер игли.

Иглотерапията в Mass Massage в София се изпълнява само от сертифицирани кинезитерапевти, които познават добре практиката и теорията на това лечение. А иглотерапията в Mass Massage протича по следния начин: първо се дезинфекцира мястото, където следва да бъде поставена иглата, следва обождане с иглата, изваждане на иглата, лек масаж с пръст върху точката на обождане. Иглата е изключително фина и след нея не остават следи от кръв. Усещането от пациентите е напълно индивидуално в зависимост от прага на болка. В повечето случаи не се усеща обождането от иглата, а едва когато тя достигне до тригерната (болезнена) точка в мускула. Усеща се лека болка и „потрепване“ на мускула. За по-добри нива на ефективност, иглотерапията би могла да се съчетае с електротерапия и да се извърши електростимулация на мускулите. Иглотерапията може да се прилага в комбинация от други лечебни процедури, предлагани в Mass Massage.

Каква трябва да бъде честотата и броят на Иглотерапиите?

Обикновено се прилагат 1-2 иглотерапии седмично. Общият брой терапии обикновено е около 3-5, но при всеки пациент е индивидуално в зависимост от заболяването и периода на възстановяване. При някои пациенти са достатъчни 1-3 иглотерапии, докато при някои пациенти могат да се приложат 8-10 терапии.

Каква е разликата между Иглотерапия и Акупунктура?

Често се бъркат терапиите Иглотерапия и Акупунктура. Въпреки, че и при двете тарапии се използват един и същи вид игли, иглотерапията е различен метод на лечение от акупунктурата. При иглотерапията иглите се поставят единствено и само в мускулите, повлияват се дисфункции в мускулите и опорно-двигателния апарат. А при акупунктурата иглите се поставят в определени точки от меридианите, повлияват се вътрешни органи и системи.

Каква трябва да бъде честотата и броят на Иглотерапиите?

Обикновено се прилагат 1-2 иглотерапии седмично. Общият брой терапии обикновено е около 3-5, но при всеки пациент е индивидуално в зависимост от заболяването и периода на възстановяване. При някои пациенти са достатъчни 1-3 иглотерапии, докато при някои пациенти могат да се приложат 8-10 терапии.

Mass Massage в София е едно от малкото студиа, в които може да откриете иглотерапията, като метод за лечение на болки в мускулите от всякакъв тип!

Цена – 60 лева