Рефлексотерапия на Ходилата

Какво е рефлексотерапия?

Рефлексологията има за цел да въздейства върху органите и системите, чрез натиск на специфични рефлекторни точки върху краката, ръцете и ушите.
Според доказателства се смята, че първите практики на рефлексологията били преди 5000 години в Китай. Появяват се и в египетските папируси. През 20 век д-р. Уилям Фицджералд открива, че някои точки на краката и органите са свързани, а физиотерапевтът Юнис Ингам картографира точките на ръцете и краката и с това се поставят основите на рефлексологията.
Днес терапията се използва като един от допълващите, поддържащи и надеждни методи в алтернативна медицина. Рефлексологията значително подпомага кръвообръщението, дихателната, ендокринната, имунната системи и обмяната на веществата в организма.

Рефлексологични точки

Рефлексологичните точки разположени в различни части на тялото съответстват на определени органи, системи и кости в тялото. Прилагането на масаж върху тях активира съответния орган или система. Най-много рефлекторни точки има върху стъпалата. Всички органи от лявата страна на тялото са проектирани на десния крак, а органите отдясно са проектирани на левия крак. Рефлексологията показва наличието на неврологична връзка между кожата и вътрешните органи. Тази връзка се осъществява чрез натиск върху специфичните точки разположени по стъпалата, ръцете и ушите, а изпратените импулси имат успокояващ и оздравяващ ефект. Натискът или триенето върху нервните окончания с ръце и пръсти предизвиква електрохимичен стимул. Невроните предават този стимул към органите и ги стимулират.

Как се прилага рефлексотерапевтичният масаж?

Първо извършват необходимите наблюдения от кинезитерапевтите в студиото на Mass Massage и се определят точките, върху които ще се прилага рефлексотерапията. Натискът се прилага с ръце или със специален за целта инструмент за по-дълбок такъв. Продължителността на рефлексотерапевтичния масаж е средно 30 минути.

Какви са ползите от рефлексотерапия на ходилата?

– Помага за намаляване на тревожността и стреса.
– Чрез увеличаване на производството на ендорфини кара тялото да се отпусне.
– За намаляване на безсънието и умората поради психически или физически причини.
– За подпомагане на лечението, прилагано при хронични или нехронични заболявания.
– Ускоряване на лимфната циркулация, съответно и детокс ефект.
– Регулиране на кръвообращението.
– Регулиране на кръвното налягане.
– Повишаване на полезните за тялото хормони.
– Стимулиране и укрепване на имунната система
– Стимулиране на отделителната, нервната и кръвоносната системи.
– Намаляване на токсините в тялото.
– Намаляване на тежестта на мигрена и главоболие.
– Повишаване на концентрацията чрез стимулиране на умствените функции.
– Увеличаване на подвижността на ставите.
– Намаляване на предменструалните симптоми и менструалните спазми.

По какво се различава рефлексотерапевтичният масаж от масажа на ходилата?

При рефлексологичния масаж всеки орган в тялото съответства на нервна тъкан в стъпалото. За да се подобри общото здравословно състояние на пациента, тези точки на стъпалото се масажират, за да се осигури лечение, включително и на вътрешните органи. При рефлексотерапевтичния масаж се използва специален инструмент, за упражняване натиск върху точките. С него се прилага натиск върху дълбоки рефлексологични точки.

При масажа на краката се масажират всички мускули в областта на стъпалото. Този масаж има за цел да се отпуснат мускулите на ходилата.

ЦЕНИ

30 мин – 50 лева